Az iskola házirendje, valamint a tanárok rendszeres szidása arra int, hogy ne firkálgassuk, ragasztgassuk a padokat, azaz ne rongáljuk az iskola bútorzatát. Vajon miért nem papírra rajzolgatjuk a mondandónkat?

 "A graffiti (az amerikai angolba olasz közvetítéssel érkezett jövevényszó, egyes száma: graffito) bármilyen köz- , vagy magántulajdonba/-ra karcolt, vésett, festett vagy más módon készített rajz vagy írás. A graffitit sok ember elítéli és vandalizmusnak tekinti, mivel csekély mértékben hordoz művészi értéket (esetleg a leendő művész vázlatfüzetének tekinthető), másrészt a magántulajdon durva megsértését jelenti." - Wikipédia

Hatalmas iskolánk van, és ritkán fordul elő, hogy egy nap egy teremben lenne az összes óránk. Tanóra közbeni "szabad perceinkben" szívesen tarkítjuk (akinek nem inge, ne vegye magára.) "Ki vagy?", "Milyen órád van?" és "Melyik osztályba jársz?" kérdésekkel a sezöld padot az angol teremben: tehát a padfirka az ismerkedés egy formája is lehet(ne), hiszen ha már a sulibulikba nem járunk el, a magányos diák hol máshol tudatná a többi 899 társával, hogy létezik, ha nem az asztalon? Ez a dolog néha odáig megy el, hogy az asztalon beszélnek meg találkozót egy fesztiválra, sőt szerelmi drámát is olvashatunk az egyik teremben, (ha még nem kopott le.)

Mások a pad fiókjába mélyen elrejtve obszcén kifejezéseket írogatnak hibajavítóval, vagy alkoholos filccel. Ez biztosan az iskola által keltett stresszt hivatott kifejezni. Ez valóban a rongálás kategóriába tartozik, hisz' a hibajavítót nem lehet levakarni, az alkoholos filcet nem lehet lemosni. Nekik javaslok egy jó forró fürdőt esténként, az lenyugtat.

Zenekarok, idézetek, celebek nevei szivecskében: a diákok a nekik tetsző dolgokat is szeretik megosztani a többi unatkozó tanulóval, hátha valaki más is egyetért vele, esetleg "lefikázza". Ez is lehet az ismerkedés egy formája.

 
A bátrabbak (vagy ráérősebbek) igazi műalkotásokat készítenek a padra. Képeket ragasztanak, rajzolnak, verset írnak... De miért nem papírra? Jó kérdés.

A Facebook ezek szerint kevés, az iskolapad is "Üzenőfalként" funkcionál. A diákoknak ez mindenképpen szórakoztató, a tanároknak és a takarítónőknek kevésbé.

A probléma orvoslására én azt találtam ki, hogy az iskola egy vagy több pontjára óriás parafa táblákat kéne szögelni, ahova bárki szabadon Üzenőfalazhat: kitűzheti kedvenc énekesét, üzenetét a többieknek, véleményét az osztálytársáról (nyilván névtelenül), az ötös fizika dolgozatát, vagy esetleg a tízóraiját.
Ha nagyon autentikusak akarunk lenni, nyomtatunk 'Like' jeleket, és aki egyetért a kitűzött dologgal, az ráteszi a 'Like' feliratot.

Várom a további ötleteket! :)

PöDe

A bejegyzés trackback címe:

https://padanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr322304193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HunWarrior · http://www.kuruc.info 2010.10.02. 15:44:33

szerintem egyszerűbb lenne,ha a tanárok megengednék,hogy egy padra felragasztott lapra rajzoljunk,és akkor senkit nem károsítunk vele... de,mint tudjuk ez sem lehet,mert 123456789 oka van.

PöDe 2010.10.03. 01:34:34

a H-sok azt csinálják. :D
süti beállítások módosítása